U veću šerpu sipati 450 ml mleka, 250 g šećera, 1 Dr.Oetker vanilin šećer. Zagrevati na srednjoj temperaturi, uz mešanje dok se sav šećer ne otopi. Dodati 250 g margarina i mešati dok se ne otopi. Skloniti šerpu sa šporeta, sipati 300 g mlevenog maka, ½ kafene kašičice soli, dobro promešati. Vratiti na šporet, kuvati na najmanjoj temperaturi, uz mešanje 5 minuta (pažljivo, vodite računa da Vas ne isprska). Skloniti sa šporeta, dodati 80 g čokolade za kuvanje (prethodno izlomljene na kockice), dobro izmešati da se otopi, zatim dodati 100 g mlevenog keksa i dobro izmešati kašikom. Vratiti na šporet i kada proključa, kuvati 1- 2 minuta uz neprekidno mešanje. Fil ostaviti da se prohladi oko 5-10 minuta.
Toplim filom ravnomerno premazati sve kore, osim poslednje. Prekriti folijom, staviti u frižider i pritisnuti (najmanje 3 sata). Kolač preliti glazurom.
Otopiti na pari 150 g čokolade za kuvanje (prethodno izlomljene na kockice), sa 2 kašike ulja. 50 g bele čokolade izlomiti na kockice i staviti u sam ćošak kesice za zamrzivač. Pažljivo staviti kesicu sa čokoladom u mikrotalasnu rernu da se čokolada otopi (prilagoditi potrebniu jačinu i vreme). Odseći makazama ćošak kesice, tako da otvor bude što manji. Kolač prvo preliti crnom čokoladom, odmah zatim pomoću kesice išarati belom čokoladom. Pomoću čačkalice dok je preliv od bele čokolade još vruć, napravite šare po želji. Kada se kolač prohladi, staviti kolač u frižider da se dobro ohladi i stegne. Pre služenja iseći na parćiće 2 x 5 cm.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači