Koje sve vrste vanile postoje? Odakle dolaze mahune vanile koje možete kupiti u lokalnom supermarketu? Kako se mahune uzgajaju, beru i prerađuju? Saznajte sve što treba da znate o biljci, cvetovima i plodu vanile.
Do trenutka kada posegnete za paketićem mahuna vanile u supermarketu, one su već prešle jako daleki put. Vanila je divlja biljka koja raste u tropskim šumama. Prve biljke vanile otkrivene su u Srednjoj Americi, tačnije u Meksiku. Danas se većina vanile uzgaja na Madagaskaru. 80% ubranih mahuna dolazi iz te ostrvske zemlje uz jugoistočnu obalu Afrike.
Potrebni su joj sunce i hladovina, toplota i tačno prava količina vlažnosti - vanila je zahtevna biljka. Najveće plantaže nalaze se u tropskom klimatskom području. Vlasnici plantaža mogu početi da beru zrele mahune tek tri do četiri godine posle sadnje.
Uzgoj vanile zahteva puno strpljenja. Vrlo malo vrsta pčela prirodno oprašuje biljke koje rastu u divljini. Jeste li znali da orhideja vanile cveta tek svake druge ili treće godine, a žuto-zeleni cvetovi otvaraju se na svega nekoliko kratkih sati?
Oko devet meseci nakon uspešnog oprašivanja niču zeleni plodovi oblika mahune – mahune vanile. Mahune su tokom berbe neutralne arome i ukusa.
Kako bi dobili svoju karakterističnu boju i razvili intenzivnu aromu vanile zelene plodove je potrebno preraditi.
Blanširanje
Prvi korak u ovom procesu je blanširanje zelenih mahuna u vrućoj vodi na temperaturi od 60 do 70°C tri minuta. Visoka temperatura mahune čini savitljivim i prekida proces rasta.
Fermentacija
Mahune se odmah nakon blanširanja umotavaju u tople vunene deke. U roku od 48 sati potamne i razviju suptilnu slatku aromu.
Sušenje
Mahune vanile potom se stavljaju na prostirače ili deke i suše na suncu dva do tri sata dnevno narednih šest nedelja. Međutim, sunce ne sme biti prejako. Da bi proces sušenja bio uspešan, mahune se po noći zamotaju u deke. Mahune izgube do polovine težine u tih šest nedelja, ali zadržavaju svoju intenzivnu boju i divnu aromu.
Nakon sušenja na suncu, mahune se suše u hladu, rasprostrte na površini koja propušta vazduh (rešetki). Radnici mahune sortiraju po kvalitetu i dužini i naposletku ih povezuju.
Razvijanje arome
Mahune vanile se zatim dva meseca čuvaju u drvenim kutijama umotane u navošteni papir. Tada razvijaju punu aromu vanile. U ovoj fazi procesa redovno se proverava kvalitet mahuna. Od 6 kg ubranih zelenih mahuna na kraju se dobija oko 1 kg aromatičnih mahuna vanile. Vanilin dobijen ovim procesom je glavna aromatična supstanca čiji udeo u mahuni vanile iznosi 1,2%. Sastoji se od kristala, poznatih kao vanilin mraz, koji se stvaraju na površini mahuna. Uz vanilin u minijaturnim crnim semenkama vanile, mahune sadrže i čitav niz drugih aromatičnih supstanci.