Flag

Zeka sa kajsijama

1 kolač
Jednostavno
40
Kolači iz tepsije sa kajsijama.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Tortu pripemite maksimalno jedan dan pre služenja.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija
papir za pečenje
Mućeno testo
180 gmargarina ili maslaca
80 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
rendana kora limuna (1/2 limuna)
2 komadajaja
225 gpšeničnog brašna
0,5 ravne kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
Nadev
1 konzervapolutki kajsija (neto 240 g)
250 mlsoka od kajsije (iz konzerve, eventualno dopunjeno vodom)
1 kesicaDr. Oetker Preliva za tortu prozirnog
2 kašika/ešećera
400 mlslatke pavlake
250 gsira maskarpone (event. može i švapski neslani)
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
3 kašika/esoka od limuna
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Priprema

Na parčetu papira za pečenje (40 x 30 cm) nacrtajte zečiju glavu (oko 38 cm dužine i 23 cm širine) i stavite papir na tepsiju. Zagrejte rernu.

2

Mućeno testo

Mekani margarin ili maslac penasto umutite mikserom (nastavci za mućenje). Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i rendanu koru limuna, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte i dodajte u smesu iz 2 puta, muteći srednjoj brzinom. Testo nanesite ravnomerno pomoću vlažnog noža oko 1 cm debljine (i na dugačke uši) unutar nacrtanog šablona, eventualno malo poravnajte ivice. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja prevucite koru sa papirom za pečenje na rešetku za kolače da se hladi. Kada se dobro ohladi, pažljivo odstranite papir (eventualno je malo navlažite) i premestite zeku na tacnu.

3

Nadev

Kajsije dobro ocedite, pritom sačuvajte sok i odmerite 250 ml (1/4 l). Eventualno dopunite količinu tečnosti vodom. Ostavite 3 polutke kajsija po strani za ukrašavanje, a ostale isecite na kockice.Pripremite preliv prema uputstvu, ali sa šećerom i sokom od kajsije. Dodajte kockice kajsija, ostavite malo da se prohladi, pa nanesite voćnu smesu preko kore, pritom ostavite slobodan rub od oko 1 cm.

4

Ostavite nadev da se dobro ohladi. Umutite slatku pavlaku. Maskarpone izmešajte sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom, muteći mikserom. Dodajte slatku pavlaku. Premažite Maskarpone krem preko voćnog nadeva i pomoću oble strane kašičice izvucite talasaste vrhove. Dve od preostalih polutki kajsija stavite kao „oči". Od treće polutke odsecite jedan trouglasti komad za „nos", a ostatak isecite na fine trake i poslažite kao „brkove" na zekino lice. Ostavite da stoji u frižideru sve do služenja.

  • Tortu pripemite maksimalno jedan dan pre služenja.