Flag

Španska torta sa smokvama

1 Torta
Srednje teško
40
Prava poslastica za ljubitelje smokava.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Ukoliko se mešeno testo lepi, uvijte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 min.Tortu možete da zamrznete, u tom slučaju je tek nakon odleđivanja pospite šećerom u prahu.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kalup sa štipaljkom
malo masnoće
Mešeno testo
150 gpšeničnog brašna
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
80 gmekog margarina ili maslaca
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 komadžumance
Nadev
300 gsvežih smokava
Mućeno testo
125 gmekog margarina ili maslaca
100 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
rendana kora pomorandže
1 komadjaje
1 komadbelance
100 gpšeničnog brašna
0,5 ravne kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
100 gneljuštenog, mlevenog badema
Dodatno
20 gšećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Pripremite

Podmažite dno kalupa sa štipaljkom. Zagrejte rernu.

2

Mešeno testo

U činiji za mućenje pomešajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte preostale sastojke i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Oko 2/3 testa razvucite po dnu kalupa. Preostalo testo oblikujte u traku, koju ćete položiti na koru uz samu ivicu kalupa i pritisnuti uz istu do visine od oko 3 cm.Koru izbodite više puta viljuškom. Stavite kalup na rešetku i odmah pecite.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja ostavite koru u kalupu da se malo prohladi.

3

Nadev

Operite smokve, prepolovite ih po dužini, odsecite peteljke i položite polutke na pečenu koru, sa sečenom stranom na dole.

4

Mućeno testo

Penasto umutite maslac ili margarin mikserom (nastavci za mućenje). Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i koru pomorandže, mutite dok ne dobijete vezanu smesu. Dodajte jaje, pa nakon 1/2 minuta i belance, muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u smesu, kratko mutite da se sve sjedini, muteći srednjom brzinom. Na kraju dodajte badem. Sipajte testo preko smokava i poravnajte. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Nakon pečenja pažljivo odstranite obruč kalupa, kolač odvojite od dna, ali ga ostavite na njemu i položite na rešetku sve dok se potpuno ne ohladi. Pre serviranja pospite šećerom u prahu.

  • Ukoliko se mešeno testo lepi, uvijte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 min.Tortu možete da zamrznete, u tom slučaju je tek nakon odleđivanja pospite šećerom u prahu.