Za recept Šarlota od jagoda
malo masnoće | |
papir za pečenje |
prozirna folija |
3 | jaja |
100 g | šećera |
1 kesica | Dr. Oetker Vanilin šećer |
50 g | pšeničnog brašna |
na vrh noža | Dr. Oetker Prašak za pecivo |
25 g | Dr. Oetker Gustina |
150 g | marmelade od jagoda |
250 g | jagoda |
4 lista | Dr. Oetker Želatina u listu beli gold |
150 ml | jogurta ()može i sa ukusom vanile |
50 g | šećera |
200 g | slatke pavlake |
100 g | marmelade od kajsija |
3 kašike | vode |
Zagrejte rernu. Podmažite tepsiju (40 x 30 cm) i obložite tepsiju papirom za pečenje, pritom papir savijte na otvorenoj strani tepsije oblikujući rub.
Mikserom (nastavci za mućenje) penasto umutite jaja, muteći najvećom brzinom oko 1 minut. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i dodajte u smesu u roku od 1 minuta, pa smesu mutite još 2 minuta. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i gustinom, prosejte i sjedinite sa smesom muteći kratko najmanjom brzinom. Testo poravnajte u tepsiji. Stavite odmah da se peče.
Gornji i donji grejači: približno 200°C (prethodno zagrejati rernu)
Vreo vazduh: približno 180°C (prethodno zagrejati rernu)
Umetanje: srednja
Peći: otprilike 8 Min.
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Biskvit pažljivo odvojite, istresite na šećerom posuti papir za pečenje, a papir za pečenje sa kojim se biskvit pekao ne skidate i ostavite pecivo da se ohladi. Sada pažljivo skinite papir za pečenje i preostalu „kožicu". Sa kraće strane biskvitne ploče odsecite 11 cm široku traku i pripremite je za donju koru.
Provucite marmeladu kroz sito, time premažite biskvit i pažljivo umotajte u rolat. Isecite rolat na 17 kriški debljine dobrih 1 cm. Četvrtasti kalup obložite što je moguće ravnije prozirnom folijom. Obložite dno i bočne strane kalupa sa po 5 kriški rolata, na kraće strane stavite po jedno parče. Jagode operite, očistite i sitno iseckajte. Potopite želatin prema uputstvu. Pomešajte jogurt sa šećerom. Umutite slatku pavlaku. Rastvorite želatin prema uputstvu sa ambalaže. Prvo sjedinite 4 kašike jogurt smese sa želatinom, potom pomešajte sa preostalim jogurtom. Kada smesa počne da se želira, sjedinite sa slatkom pavlakom. Na kraju dodajte jagode. Fil pažljivo sipajte u pripremljeni kalup, poravnajte i preklopite trakom od biskvita, koju ste ostavili po strani. Pažljivo pritisnite i ostavite da stoji u frižideru najmanje 2 sata. Istresite tortu na tacnu i pažljivo skinite foliju. Provucite marmeladu od kajsija kroz sito, pomešajte sa vodom i kratko prokuvajte. Pomoću četkice premažite ceo kolač.
Po porciji / komada | Na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energetska vrednost |
3kJ 2kcal |
|
Masti | 9g | 0.8g |
Ugljeni hidrati | 6g | 0.6g |
Proteini | 4.5g | 0.4g |