Flag

Rozen kolač sa makom i čokoladom

1 Porcija
Jednostavno
40
Ukusan kolač pogodan za velika porodična okupljanja
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Pre prelivanja glazurom, kolač izvadite iz frižidera i ostavite bar 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se glazura, na hladnom kolaču, ne bi očvrsnula, pre nego što je ravnomerno razmažete.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
1 pakovanjeDr. Oetker Rozen kore
Potrebno za fil
450 mlmleka
250 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
200 gmargarina
300 gmaka mlevenog
0,5 kašičicesoli
80 gčokolade za kuvanje
100 gmlevenog keksa
Potrebno za glazuru
150 gčokolade za kuvanje
2 kašika/eulja
50 gbele čokolade
Picture - Dr. Oetker Rozen kore
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Priprema fila

U veću šerpu sipati 450 ml mleka, 250 g šećera, 1 Dr.Oetker vanilin šećer. Zagrevati na srednjoj temperaturi, uz mešanje dok se sav šećer ne otopi. Dodati 250 g margarina i mešati dok se ne otopi. Skloniti šerpu sa šporeta, sipati 300 g mlevenog maka, ½ kafene kašičice soli, dobro promešati. Vratiti na šporet, kuvati na najmanjoj temperaturi, uz mešanje 5 minuta (pažljivo, vodite računa da Vas ne isprska). Skloniti sa šporeta, dodati 80 g čokolade za kuvanje (prethodno izlomljene na kockice), dobro izmešati da se otopi, zatim dodati 100 g mlevenog keksa i dobro izmešati kašikom. Vratiti na šporet i kada proključa, kuvati 1- 2 minuta uz neprekidno mešanje. Fil ostaviti da se prohladi oko 5-10 minuta.

2

Filovanje kora

Toplim filom ravnomerno premazati sve kore, osim poslednje. Prekriti folijom, staviti u frižider i pritisnuti (najmanje 3 sata). Kolač preliti glazurom.

3

Priprema glazure

Otopiti na pari 150 g čokolade za kuvanje (prethodno izlomljene na kockice), sa 2 kašike ulja. 50 g bele čokolade izlomiti na kockice i staviti u sam ćošak kesice za zamrzivač. Pažljivo staviti kesicu sa čokoladom u mikrotalasnu rernu da se čokolada otopi (prilagoditi potrebniu jačinu i vreme). Odseći makazama ćošak kesice, tako da otvor bude što manji. Kolač prvo preliti crnom čokoladom, odmah zatim pomoću kesice išarati belom čokoladom. Pomoću čačkalice dok je preliv od bele čokolade još vruć, napravite šare po želji. Kada se kolač prohladi, staviti kolač u frižider da se dobro ohladi i stegne. Pre služenja iseći na parćiće 2 x 5 cm.

  • Pre prelivanja glazurom, kolač izvadite iz frižidera i ostavite bar 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se glazura, na hladnom kolaču, ne bi očvrsnula, pre nego što je ravnomerno razmažete.