Flag

Posni slavski kolač

1 Porcija
Srednje teško
90
Proveren recept za posni slavski kolač.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Od mere testa za ukrase možete napraviti 5 pečata, 3 ptičice, knjigu, grozd, klas žita i mašnicu, krst, ružice, cvetove, listiće i bure. Ako planirate da pravite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase. U vodu za testo dodajte i deo osveštane vode.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Testo za kolač
400 mlvode tople (obična i osveštana)
100 mlulja
1,5 kašičicesoli
4 kašičicešećera
2 kesiceDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
750 gbrašna
Testo za ukrase
100 gbrašna
15 gsoli
20 gDr. Oetker Gustin
70 mlvode hladne
Premaz/lepak
25 gbrašna
60 mlvode
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Gustin
1

Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir.


Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodatte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo „odmori“ pre nego što krenete da pravite ukrase.

2

Priprema kolača

U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca. Promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.

3

Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite, a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih.

4

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180°C oko 50 minuta.

5

Nakon toga, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.
Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.

  • Od mere testa za ukrase možete napraviti 5 pečata, 3 ptičice, knjigu, grozd, klas žita i mašnicu, krst, ružice, cvetove, listiće i bure. Ako planirate da pravite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase. U vodu za testo dodajte i deo osveštane vode.