Flag

Kolač od krompira

1 kolač
Jednostavno
40
Testo od krompira sa pikantnim nadevom.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Umesite duplu količinu testa i pripremite istovremeno i slatku i pikantnu varijantu. Ili, pripremite samo pola količine od svakog nadeva i razdvojte varijante pomoću alu folije u samoj tepsiji.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija (40 x 30 cm)
malo masnoće
Krompirovo testo
300 gkrompira
300 gpšeničnog brašna
4 ravne kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
200 gmekog margarina ili maslaca
2 komadajaja
1 kašičicašećera
1 kašičicasoli
Pikantni nadev
100 gIndijskog oraha ili pečenog slanog kikirikija
400 gcrnog luka
1 komadjabuka crvena
4 komadajaja
100 mljogurta
200 gfeta sira rendanog
malobibera sveže mlevenog
neštomlevenih muskatnih oraščića
Ili slatki nadev
1 komadjaje
100 gsmeđeg šećera
malorendane kore limuna
0,5 kesiceDr. Oetker Puding sa ukusom vanile
400 gkrušaka
400 gjabuka
2 čašekisele pavlake
60 gbrusnica sušene ili suvog grožđa
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Puding sa ukusom vanile
1

Priprema

Operite krompir i skuvajte ga (ca. 20 min.). Ostavite ga da se ohladi. U međuvremenu podmažite tepsiju. Zagrejte rernu i pripremite željeni nadev, pikantni ili slatki.


Temperatura pečenja: Gornji i donji grejači: oko 200º C Topao vazduh: oko 180º C Plin: stepen 3

2

Pikantni nadev

Grubo usitnite indijski orah (ili kikiriki). Oljuštite luk, isecite ga na četvrtke, a potom na tanke listiće. Jabuku operite, isecite na osmine, potom na kriške. U činiji pomešajte jaja, jogurt i sir i dobro sjedinite pomoću metlice za mućenje. Dodajte indijski orah, kriškice jabuke i luk, začinite solju, biberom i muškatnim oraščetom.

3

Ili slatki nadev

Operite jabuke i kruške i isecite ih na tanke kriške. U činiji pomešajte pavlaku, jaje, šećer, koru limuna, puding prah i brusnice (grožđe) i dobro sjedinite. Na kraju dodajte kriške jabuka i krušaka.

4

Krompirovo testo

Oljuštite krompir, grubo narendajte i stavite u činiju za mućenje. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u činiju. Dodajte sve preostale sastojke i mikserom (nastavci za mešenje) mutite kratko prvo najmanjom, a potom najvećom brzinom oko 5 min., tako da dobijete glatko testo. Na blago pobrašnjenoj radnoj površini testo na kraju još malo promesite ručno, oblikujte valjak i razvaljajte ga po tepsiji. Ravnomerno premažite željenim nadevom, eventualno odvojite alu-folijom, ukoliko se odlučite da koristite oba nadeva istovremeno. Stavite da se peče u donjoj trećini rerne. Vreme pečenja: oko 40 min.


Pikantni kolač po želji možete da dekorišete sitno seckanim vlašcem pre služenja. Služite ga toplog.


ILI: Slatki kolač ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu. Možete ga poslužiti i sa kuglom sladoleda ili šlagom.

  • Umesite duplu količinu testa i pripremite istovremeno i slatku i pikantnu varijantu. Ili, pripremite samo pola količine od svakog nadeva i razdvojte varijante pomoću alu folije u samoj tepsiji.