Za recept Kauboj sos za decu
3 glavice | crnog luka (oko 150 g) |
1 češanj | beli luk |
1 | šargarepa (oko 100 g) |
2 | paprike (male - oko 250 g) |
2 | paprike čili, zelena i crvena (oko 50 g) |
1 konzerva | kukuruz (mala - oko 140 g) |
1 konzerva | pasulj crveni (neto 250 g) |
4 konzerve | paradajza pelat (od po 400 g neto) |
75 ml | vinskog sirćeta crvenog |
75 ml | voćnog sirćeta |
20 g | soli |
1 ravna kašičica | slatka mlevena paprika |
1 kašičica | đumbir mleveni, semena slačice, mlevenog origana i peršuna (po želji malo mlevenog bibera) |
250 g | šećera |
½ kesica | Dr. Oetker Džemfix 2:1 |
1 kašika | jestivo ulje |
Pripremite i odmerite sve sastojke. Luk i beli luk očistite, fino iseckajte. Šargarepu očistite, operite i iseckajte na sitne kolutiće. Očistite paprike, operite i isecite ih na tanke režnjeve. Odmerite ukupno 550 g povrća. Ocedite pasulj i kukuruz. Odmerite po 75 ml od obe vrste sirćeta. Odmerite 20 g soli. Pripremite šećer i pomešajte ga sa ½ kesice Džemfixa.
U velikoj šerpi zagrejte ulje i mešajući dobro prodinstajte luk, beli luk, papriku, šargarepu i čili papričice. Dodajte obe vrste sirćeta, potom paradajz, šećer sa Džemfixom, začine i so. Povremeno promešajte dok smesa ne počne da vri. Sada dodajte pasulj i kukuruz i neprestano mešajući kuvajte oko 5 minuta na jakoj vatri. Sipajte sos odmah u pripremljene tegle do vrha i zatvorite ih poklopcima na navoj. Okrenite tegle naopako i ostavite ih tako da odstoje 5 minuta.
Po porciji / komada | Na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energetska vrednost |
5kJ 2kcal |
1kJ 1kcal |
Masti | 15g | 3.4g |
Ugljeni hidrati | 10g | 2.3g |
Proteini | 7.5g | 1.7g |