Flag

Doboš torta

1 Torta
Teško
60
Tradicionalna priprema doboš torte.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Tortu možete da pripremite najviše 1 dan pre služenja.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija (40 x 30 cm)
obruč kalupa (Ø 28 cm)
papir za pečenje 6 lista papira za pečenje (svaki 40 x 30 cm)
Fil
150 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
100 mlvode
250 gmekog maslaca
50 gkakao praha (neslađenog)
2 kašika/eruma
Biskvitno testo
10 komadabelanaca
50 gšećera
10 komadažumanca
250 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
0,5 komadarendane kore limuna
2 kašika/evode
1 kašikasoka od limuna
200 gpšeničnog brašna
Karamel-glazura
200 gšećera
1 kašikasoka od limuna
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Fil

Prokuvajte šećer i vanilin šećer sa vodom, kada provri neka kuva 2 minuta. U činiji mikserom (nastavci za mućenje) dobro sjedinite maslac sa kakao prahom, potom postepeno dodajte sirup od šećera. Na kraju dodajte rum i ostavite krem (još je u tečnom stanju) da se hladi u frižideru 2-3 sara, dok se ne zgusne tako da se može razmazivati. U međuvremenu na 6 listova papira za pečenje (40 x 30 cm) pomoću obruča kalupa (Ø 28 cm) nacrtajte po jedan krug. Zagrejte rernu.

2

Biskvitno testo

Čvrsto umutite belanca sa 50 g šećera u velikoj posudi za mućenje. Penasto umutite žumanca u velikoj posudi muteći mikserom (nastavci za mućenje) 1 minut najvećom brzinom. 250 g šećera pomešajte sa vanilin šećerom i korom od limuna i u roku od 1 minuta dodajte postepeno u žumanca i mutite smesu još 1 minut. Na kraju dodajte vodu i limunov sok. Dodajte čvrsto umućena belanca na smesu od žumanaca, preko toga prosejte brašno i kratko muteći najmanjom brzinom sve sjedinite. Po kori sipajte oko 7 kašika testa na sredinu „skice kruga". Pomoću paletice ili kašike ravnomerno razmažite testo po krugu, pažljivo prevucite papir na tepsiju i pecite.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Svaku koru nakon pečenja svucite sa tepsije sa papirom za pečenje na rešetku i ostavite da se ohladi (ne skidajte papir sa kojom se pekla!). Stavite dno kalupa sa štipaljkom (Ø 28 cm) kao šablon na kore i eventualno sve malo preoblikujte. Najravnomerniju koru ostavite za gornju površinu. Preostalih 5 kora poslažite jednu preko druge na sledeći način: 1 koru istresite na tacnu, skinite papir, tanko premažite sa 1 kašikom fila i preklopite sledećim korama, koje ćete jednu za drugom istresti, skinuti papir, premazati i tako 5 kora. Sa preostalim filom premažite tortu svuda ukrug.

3

Karamel-glazura

Poslednju koru za gornju površinu istresite na radnu površinu, skinite papir sa kojoi se pekla i koru ponovo okrenite. Rastopite šećer sa limunovim sokom u maloj šerpi, na srednjoj temperaturi, mešajući drvenom varjačom ili metalnom kašikom. Mešajte sve dok šećer ne dobije svetlo-smeđu boju. Sipajte vrelu glazuru preko kore i ravnomerno rasporedite, a potom još vruću glazuru (hladna više ne može da se seče!) pomoću noža (oštricu namažite jestivim uljem!) isecite na 16 parčića i poslažite na tortu.

  • Tortu možete da pripremite najviše 1 dan pre služenja.