Flag

Deda Mraz sa voćem

otprilike 1 kolač
Srednje teško
60
Voćno iznenađenje u obliku Deda Mraza.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Ako će Deda Mraza jesti i deca, umesto u rum, voće potopite u sok od jabuke.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Priprema
100 gsuvih kajsija
100 gsuvih šljiva
100 gurmi bez koštica
100 gsuvih smokava
100 gsuvog grožđa
150 mlruma
Kvasno testo
500 gmekog brašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
250 mlmleka (mlakog)
60 gšećera u prahu
70 gmekog margarina ili maslaca
1 komadjaje
1 prstohvatsoli
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
malosoka od limuna
Premazivanje i posipanje
1 komadjaje
malošećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Sitno iseckajte voće, dobro pomešajte sa rumom, ostavite poklopljeno da odstoji preko noći.

2

Kvasno testo

Brašno dobro pomešajte sa suvim kvascem, dodajte preostale sastojke i muteći mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom oko 5 minuta najvećom brzinom, umesite glatko testo. Ostavite da odstoji pokriveno na toplom mestu, dok se ne udvostruči. Za telo Deda Mraza uzmite ¾ testa, prepolovite ga i oblikujte lopte. Svaku razvijte ovalno na debljinu oko ½ cm. Rasporedite mešavinu voća preko jednog ovala testa i pritom ostavite slobodan rub od oko 2 cm. Rub blago premažite jajetom i stavite odozgo drugo ovalno testo. Premestite sve zajedno na papirom za pečenje obloženu tepsiju (30 x 35 cm). Od ¾ preostalog testa oblikujte glavu, noge i ruke i pomoću umućenog jajeta prilepite za telo. Preostalo testo iskoristite za ukrašavanje Deda Mraza. Premažite ga celog umućenim jajetom i ostavite ga da odstoji na toplom mestu oko pola sata. Stavite tepsiju u donju polovinu zagrejane rerne i pecite otprilike 40 minuta.

Pozicija rešetke: donja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 170 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 150 °C

  • Ako će Deda Mraza jesti i deca, umesto u rum, voće potopite u sok od jabuke.