Sušene kruške ostavite preko noći u vodi, potom kuvajte oko 30 minuta. Zatim, ocedite i ostavite 250 ml tečnosti za testo, a oceđene kruške narežite na listiće. Dodajte suve šljive, smokve i orahe (ili lešnike) i dobro promešajte.
Dve vrste brašna prosejte u činiju i dobro pomešajte sa kvascem. Postepeno dodajte ostale sastojke i ručnim mikserom zamesite testo, mešajući ga najpre na niskoj, a potom na visokoj brzini. Ostavite pokriveno da se diže oko sat vremena.
Pripremljenu voćnu mešavinu umesite u testo.
Testo podelite na dva dela, oblikujte veknice i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da se diže na toplom mestu oko 30 minuta
Zimski hleb premažite vodom. Stavite hleb na pleh u sredinu prethodno zagrejane peći na 180°C (vreo vazduh: 160°C). Vreme pečenja: oko 75 min.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva