Rernu uključite na 200 stepeni a veliki pleh od rerne (35x45 cm) obložite papirom za pečenje. Belanca penasto umutite pa postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći dok ne postanu glatka i sjajna. Špatulom umešajte mlevene orahe, izručite smesu u pleh, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni 20-22 minuta. Ispečenu koru ohladite, uklonite papir a zatim isecite na tri jednaka pravougaonika.
U međuvremenu skuvajte fil od žumanaca. Žumanca, šećer i limunov sok penasto umutite miskerom pa stavite u posudu za kuvanje na pari. Kuvajte 7-8 minuta da se fil zgusne. Gotov je kada na poleđini kašike ostaje jasan trag nakon što prstom prđete preko fila. Ohladite fil. Zatim, puter penasto umutite sa šećerom u prahu. U odvojenoj posudi umutite ohlađeni fil od žumanaca pa postepeno dodajte umućeni puter i sve dobro razmutite da se puter i fil sjedine.
Zatim pripremite karamel. U šerpu sa debljin dnom sipajte šećer i zagrevajte na srednjoj jačini dok se šećer u poptunosti ne rastopi i ne postane braon boje. Sklonite sa vatre i dodajte puter pa dobro izmešajte da se šećer i puter u potpunosti sjedine. Sada je važno da radite brzo i precizno. Ovu količinu karamela treba da rasporedite na tri isečene kore. Prvo sipajte trećinu na jednu koru i pažljivo, ali i brzo, špatulom rasporedite po celoj kori koliko možete. Ponovite i sa preostale dve kore. Imajte u vidu da će se karamel stvrdnuti već nakon 5-6 sekudni, pa je jako važno da radite brzo. Ostavite da se karamel na korama ohladi, a za to vreme pripremite čokoladni fil.
U šerpu stavite čokoladu i puter i zagrevajte na srednjoj jačini dok se puter i čokolada ne rastope. Pažljivo mešajte da dobijete gust krem. Ukoliko ste pravili duplu meru kako biste ovim filom dekorisali tortu nakon filovanja, sada ga podelite na dva jednaka dela. Prvi deo ćete koristiti za kore a drugi za dekorisanje.
Na poslužavnik stavite jednu koru premazanu karamel filom. Preko sipajte trećinu čokoladnog fila a zatim špatulom ravnomerno rasporedite. Stavite poslužavnik na kratko u frižider, da se čokolada stegne, a zatim izvadite i nanesite trećinu fila od žumanaca. Ravnomerno rasporedite špatulom, pa pokrijte sledećom korom premazanom karamel filom. Ponovite postupak nanošenja čokolade, hlađenja a zatim i filovanja filom od žumanaca. Ponovite i sa poslednjom, trećom korom s tim što ćete fil od žumanaca naneti na celu tortu. Ohladite tortu kratko u zamrzivaču, kako bi ste je pripremili za ukrašavanje. 15-ak minuta će biti dovoljno, a ako vam se ne žuri, možete je staviti i u frižider na 30-40 minuta.
Onu drugu polovinu čokoladnog fila koji ste odvojili sa strane, sada stavite u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom i ukrasite tortu po ivicama. U sredinu pospite mleveni orah, ako želite. Ohladite tortu preko noći pre serviranja. Jako je važno da torta odstoji i dobije na vremenu da se slegnu ukusi.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte