Podmažite tepsiju i obložite je papirom za pečenje. Zagrejte rernu.
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke pa sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Ne mesite predugo, testo će se inače lepiti. Testo na radnoj površini oblikujte u valjak i razvijte na blago pobrašnjenoj radnoj površini u pravougaonik (40 x 35 cm).
Lešnike ili badem, šećer, belance, jaje i vodu sipajte u činiju i dobro izmešajte. Ravnomerno premažite fil po testu, pritom uz ivice ostavite prazno oko 1 cm. Testo namotajte polazeći od duže strane, položite na tepsiju sa „spojem" na dole, u obliku venca, pritom krajeve spojite i pritisnite. Žumance umutite sa mlekom, time premažite venac. Uz pomoć oštrog noža urežite „zvezdice" dubine oko ½ cm u gornju površinu venca. Stavite da se peče na sredini rerne.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Ostavite venac da se ohladi na rešetki za kolače.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva