Jabuke oljuštite, isecite na četvrtke, očistite i sitno iseckajte. Orahe, cimet i šećer pomešajte u činiji. Dodajte jaje, belance i suvo grožđe i sve dobro sjedinite.
Zagrejte mleko u maloj šerpi i u njemu otopite maslac ili margarin. Prosejte brašno u činiju i pažljivo sjedinite sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i mlaku mešavinu mleka i masnoće, pa sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite tepsiju. Zagrejte rernu. Testo još jednom kratko promesite na radnoj površini. Oblikujte ga u valjak i razvijte na pobrašnjenoj radnoj površini u pravougaonik (40 x 35 cm). Ravnomerno premažite filom, pritom uz ivice ostavite prazno oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite komadiće jabuka. Testo namotajte polazeći od duže strane, položite na tepsiju sa „spojem" na dole, u obliku venca, pritom krajeve spojite i pritisnite. Žumance umutite sa mlekom, time premažite venac. Uz pomoć oštrog noža urežite „cik-cak" mustru u gornju površinu venca. Ostavite venac da nadođe još 15 minuta. Stavite da se peče.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Ostavite venac da se ohladi na rešetki za kolače.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači