4 belanca izmiksajte postepenim dodavanjem 4 kašike šećera u čvrst šam, a onda dodajte jedno žumance. Posebno sjedinite 2 kašike brašna i 50 g sitno rendane čokolade, pa dodajte u umućena jaja i promešajte. Smesu sipajte u okrugli kalup veličine 25 ili 26 cm. Pecite na 200 °C oko 13 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način pripremiti i preostala dva patišpanja.
250 ml mleka sipajte u odgovarajući sud i dodajte kristal šećer i vanilin. Stavite da se kuva. U drugi sud sipajte ostatak mleka, dodajte žumanca, puding i gustin. Promešajte da nema grumuljica pa sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Sklonite sa vatre, mikserom izmiksajte, pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Maslac mikserom izmiksajte, pa postepeno dodajte ohlađen fil sve vreme muteći.
U sud sipajte višnje (mogu i zamrznute), polovinu vode, kristal šećer i vanilin. Kuvajte 7-8 minuta. U ostatak vode razmutite gustin pa dodajte u višnje. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre da se fil prohladi.
Čokoladu izlomite na kockice i otopite u mikrotalasnoj ili na pari. Dodajte kiselu pavlaku i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Na tacnu stavite prvi patišpanj. Prefilujte polovinom čokoladnog fila. Preko stavite polovinu fila sa višnjama, a onda i polovinu fila od vanile. Stavite drugi patišpanj i ponovite filovanje. Na kraju stavite poslednji patišpanj.
U sud sipajte hladno mleko i šlag penu. Dodajte malo plave boje i mikserom umutite u čvrst šlag. Premažite tortu sa svih strana (ostavite par kašika šlaga za gornju dekoraciju). Otopljenom čokoladom i većom četkicom možete malo isprskati tortu. Pri dnu pospite kakao mrvicama.
Čokoladu istopite. Prelijte vrućom slatkom pavlakom i dodajte med. Promešajte da se sve ujednači. Ostavite par minuta da se prohladi ako je mnogo tečna. Prelijte preko torte puštajući da curi preko ivice. Dodatno ukrasite šlagom, kakao mrvicama i vaskršnjom jestivom dekoracijom po vašem ukusu.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte