Podmažite tepsiju i obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu.
Pomešajte brašno sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke (sobne temperature) i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) za 2 minuta u glatko testo. Ostavite testo da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči. Izvadite testo iz činije i na blago pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko ručno promesite. Oblikujte testo u valjak dužine 40 cm i isecite ga na delove sledeće širine: 19 cm, 10 cm, 6 cm, 3 cm i 2 cm.Od 19 cm širokog parčeta testa odvojite komadić veličine oraha i ostavite po strani. Preostalo testo oblikujte u zečije telo dužine 25 cm, položite ga na tepsiju i malo ga spljoštite i zaoblite. Mali komadić testa oblikujte u kuglu i prilepite kao "repić" na zeku.Od 10 cm širokog parčeta otkinite 7 komadića veličine lešnika. Preostalo testo oblikujte u šiljasto jaje, spljoštite i prilepite uz telo kao "korpu". 7 delića testa oblikujte u tanke rolnice debljine oko 1/2 cm i prilepite na "korpu" kao mustru, a preostala dva kao remenje korpe na telo zeke.Od 6 cm širokog parčeta oblikujte jaje dužine oko 12 cm i malo ga spljoštite, oblikujući glavu. Oštriji kraj do pola zasecite nožem i oblikujte zekine uši. Prilepite glavu uz telo i zabodite zrno suvog grožđa kao oko. Po želji jedno uvce malo savijte. Od 3 cm širokog parčeta oblikujte valjak 10 cm dužine , malo ga spljoštite i prilepite uz telo kao nogicu.Od 2 cm širokog parčeta oblikujte valjak 8 cm dužine, formirajte "ruku" zeke, spljoštite i prilepite na telo. Umutite žumance sa mlekom i premažite celog zeku i korpu. Ostavite zeku da odstoji pokriven na toplom mestu oko 15-20 minuta.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.Prevucite zeku sa papirom na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva