Mleko zagrejte u lončiću i u njemu otopite maslac ili margarin.
Brašno dobro pomešajte sa kvascem u posudi za mešanje. Dodajte preostale sastojke u toplu mešavinu mleka i maslaca te sve izmešajte mikserom 5 minuta prvo na najnižoj, a zatim na najvišoj brzini dok ne dobijete glatko tijesto. Pokriveno testo držite na toplom mestu dok ne naraste. U međuvremenu obložite pleh za pečenje papirom za pečenje i zagrejte rernu.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: 180 °C
Testo kratko premesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, oblikujte u valjak i podijelite na 12 jednakih delova. Svaki komad oblikujte u valjak dugačak 30 cm, 2 valjka isprepletite u venčić i položite na pleh za pečenje. Umutite žumance sa mlekom i time premažite venčiće i po želji pospite krupnim šećerom. Venčiće ostavite otprilike 10 min na plehu, a zatim ih stavite u rernu.
Venčiće na papiru za pečenje izvucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade. Ukrasite ih po želji, npr. obojanim uskršnjim jajima ili malenim čokoladnim jajima.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva