U mlako mleko sipajte suvi kvasac, dodajte jednu kašičicu šećera (od ukupnih 50 g) i 2-3 kašike brašna od ukupne količine. Sve dobro izmešajte i ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
U vanglu sipajte ostatak brašna i šećera, so i žumanca, ulijte nadošli kvasac i počnite mešati mikserom sa nastavcima za testo. Tokom mešanja postepeno ulivajte otopljeni maslac i dobro umutite testo mikserom dok ne postane skroz kompaktno i glatko. Treba da se odvaja od ivica posude.
Testo formirajte u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom sat vremena da naraste.
Nadošlo testo istresite na radnu površinu koju ste tek malkice pobrašnili i malo premesite. Podelite ga na dva jednaka dela pošto ćemo imati dva venca. Svaki deo podelite na 3 jednaka dela.
Za jedan venac plete se pletenica od 3 trake. Uzmite dakle prvi komad testa i rastanjite ga rolajući ga dlanovima na dugačku traku debljine otprilike palca, i na dužinu oko 60 cm.
Stavite sa strane pa ponovite postupak i za druge dve trake. Sada ih stavite jednu pored druge i spojite im krajeve prstima, pa upletite pletenicu na jednostavan način prebacujući jednu traku preko druge.
Pazite prilikom pletenja da ne zatežete preterano trake testa, jer ako je pletenica čvrsto upletena, testo neće moći lepo da naraste. Isto tako ne sme biti ni previše labava, jer će se jako raširiti i neće imati lep oblik.
Kada ste upleli pletenicu do kraja, savijte je u krug u oblik venca i pritisnite prstima da se spoje dva kraja.
Venac pažljivo prebacite u veliki pleh od rerne obložen pek papirom, u jedan kraj. Ponovite postupak i za drugi venac. Dobićete dva venca prečnika oko 20 cm, i oba staju u veliki pleh od rerne, tako da ih ne morate posebno peći.
Pleh sa vencima pokrijte krpom pa pustite da odmaraju još oko 20-30 minuta. Kada su venci narasli u plehu, premažite ih mešavinom žumanceta i mleka. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumene.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva