Za testo u posudi pomešati brašno, šećer, so i suvi kvasac. U šerpici na srednjoj temperaturi otopiti puter, zatim dodati mleko i promešati. Istopljeni puter sa mlekom dodati u smesu sa brašnom i umešati ručno ili uz pomoć miksera.
Mesiti otprilike 10 minuta dok ne nastane glatko testo. Testo prekriti i ostaviti na toplom da nadođe sat i po vremena. Nakon toga premesiti i ostaviti testo ponovo da nadođe sat-sat i po vremena.
Testo iseći na 3, 4 ili 8 jednakih delova, formirati štapiće, napraviti pletenicu od istih a zatim pletenicu spojiti u krug i napraviti venac. Testo prebaciti u kalup obloženim pek pairom i ostaviti da odstoji još 15 minuta.
U venac utisnuti jedno ili više svežih jaja koja su prethodno premazana uljem. Umutiti jedno jaje, premazati venac i posuti susamom.
Venac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta. Nakon pečenja ostaviti venac da se prohladi, izvaditi sveža jaja i na njihovo mesto ubaciti ofarbana jaja.
Sa svakom od 4 raspoložive kesice postupiti na sledeći način: Rastvoriti sadržaj kesice u 700 ml ključale vode. U dobijeni rastvor dodati 5 kašika 9% sirćeta i dodati ranije skuvana jaja. Jaja ostaviti potopljena 2-4 minuta dok se ne postigne željena nijansa. Jaja se ne kuvaju u boji. Po želji, jaja se nakon bojenja, mogu premazati jestivim uljem kako bi se dobio poseban sjaj. Detaljnije informacije nalaze se na pakovanju proizvoda. Ukoliko je ljuska jaja propustljivija, može doći do prolaska boje kroz ljusku, do samog jajeta. Boje za jaja nisu štetne, ukoliko su pripremljene prema navedenom uputstvu.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva