Mleko i puter stavite u mikrotalasnu, tako da budu topli na dodir. U međuvremenu, u velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac i šećer.
Dodajte mešavinu mleka i putera, jaja, belanaca i arome vanile u suve sastojke i mešajte dok se ne sjedine u lepljivo testo. Mesite testo pet minuta, ili uz pomoć miksera sa nastavkom za testo ili rukama, na površini koja je prethodno posuta brašnom. Testo treba da bude fino i glatko i ne bi trebalo da se lepi za posudu/površinu.
Prebacite testo u blago podmazanu posudu. Ostavite da stoji 1 sat, dok se ne udvostruči.
U međuvremenu, obojite jaja željenim Dr. Oetker Carmin bojama prema uputstvu sa pakovanja.
Obložite pleh papirom za pečenje.
Lagano pospite površinu brašnom i prebacite testo na nju. Testo podelite na 10 delova i razvaljajte u valjuške dužine 25 cm. Valjušak od testa prepolovite horizontalno, oštrim nožem, kako biste dobili dva tanja. Zatim svaki par umotajte kao gajtan i postavite u krug na papiru za pečenje. Sredina kruga bi trebalo da bude oko 3 cm.
Ostavite uskršnje venčiće da narastu oko 30 minuta.
Zagrejati rernu na 180°C (ventilator na 160°C).
Umutite žumanca sa mlekom i premažite venčiće. Pospite listićima i seckanim bademima i pecite 20-25 minuta dok ne porumene.
Nakon pečenja, u sredinu svakog hleba smestite po jedno šareno jaje.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva