Sjediniti suvi kvasac i toplo mleko, a zatim dodati šećer i kašiku brašna. Ostaviti par minuta da nadođe.
U 600 g brašna dodati nadošli kvasac, 100 ml vode, jaje, so i ulje. Testo dobro umesiti (po potrebi dodati još brašna 50 - 100 g). Premazati uljem, prekriti krpom i ostaviti da odstoji 1h na toplom mestu.
Naraslo testo premesiti, pa odvojiti kuglicu testa veličine 3 – 4 cm. Ostatak testa podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo rastanjiti na veličinu tepsije u kojoj će se peći pogača. Jufke premazati omekšalim maslacem, pa ređati jednu na drugu. Poslednju jufku ne treba premazati maslacem. Prebaciti ih u pobrašnjenu tepsiju prečnika 26 cm. Zatim većom šoljom iseći tri kruga. Svaki krug rastanjiti oklagijom na 3 - 4 mm, pa ga podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo zaseći po sredini nožem. Vrh provući kroz zasečeni deo i tako formirati latice. Poređati ih okolo krugova tako da se formiraju cvetovi. Od odvojenog dela testa formirati tri kuglice i staviti ih na sredinu cvetova.
Premazati pogaču uljem i ostaviti da odstoji 30 minuta. Zatim je premazati žumancetom i posuti semenkama lana i susama.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Po potrebi, staviti aluminijumsku foliju preko pogače poslednjih 10 minuta da se ne bi korica previše zapekla.
Ispečenu pogaču prekriti krpom 10ak minuta. Premazati je malsacem i izvaditi iz šerpe da se ohladi.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva