Zagrejte mleko i otopite maslac ili margarin u njemu.
Sipajte brašno u činiju. Pomešajte sa suvim kvascem, dodajte preostale sastojke, sve osim suvog grožđa, i mikserom (nastavci za mešenje) kratko mešajte najmanjom brzinom, potom 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Po želji dodjate suvo grožđe. Pokrijte testo i ostavite da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu obložite tepsiju papirom za pečenje.Testo na blago pobrašnjenoj radnoj površini još jednom dobro promesite i podelite na 3 dela jednake veličine. Svaki deo razvucite u sajlu dužine oko 40 cm. Položite sajle na tepsiju i ispletite u pletenicu. Ostavite pletenicu da odstoji pokrivena dok se vidno ne uveća.
Pozicija rešetke: donja trećina
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Umutite žumance sa mlekom i time premažite pletenicu. Pospite bademima i šećerom.
Prevucite pletenicu sa papirom za pečenje na rešetku i ostavite da se ohladi.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva