U sud sipajte toplo mleko, ulje i polovinu kvasca. U drugi sud sipajte toplu vodu i drugu polovinu kvasca. Ostavite 10 minuta. Nakon toga, sadržaj iz oba suda sipajte u vanglicu, dodajte šećer i so i brašnom zamesite testo. Nauljite činiju i u njoj ostavite testo da naraste, oko 30-45 minuta.
Jednu veću činiju (prečnika 23 cm) i dve manje (prečnika 11 cm) okrenite naopačke, obložite alu-folijom i premažite uljem.
Testo razvucite na pravougaonik na pobrašnjenoj radnoj površini i isecite trakice 1,5 cm širine. Na obrnutoj većoj činiji složite oko 12-15 traka unakrsno. Dno činije na kom se trake prepliću pritisnite čašom da se izravna. Od drugih trakica, kao da pletete, napravite bočnu stranu. Isecite višak od trakica. Premažite umućenim jajetom i pecite na 200 ℃, 35-45 minuta. U toku pečenja pokrijte alu-folijom, po potrebi.
Od tri trakice napravite pletenicu. Savijte ukrug i napravite postolje za činiju. Na isti način napravite još jedan krug od pletenice ali veći, u veličini prečnika već gotove korpe od testa. Da biste pripremili drške, napravite dve manje pletenice i prebacite ih preko manjih činija. Višak testa isecite.
Premažite jajetom i pecite na 200℃, 20-25 minuta.
Korpa se slaže sledećim redosledom: postolje, korpa, pletenica u obliku kruga koja se sa gornje strane naslanja na korpu i drške. Drške i korpu fiksirajte čačkalicama.
Napravite ukrase tako što sjedinite brašno, gustin, so i vodu i umesite testo. Sekačima isecite cvetiće i listiće. Donju stranu premažite vodom i zalepite na korpu. Obojite jestivim bojama u prahu. Uskršnja jaja pripremite i obojite po uputstvu sa pakovanja, a onda ih stavite u pripremljenu korpu.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva