Obložite tepsiju papirom za pečenje. Zagrejte rernu.
Belanca mutite 10 min. mikserom (nastavci za mućenje), tako da dobijete čvrst sneg. Dodajte so, mutite 1 min., a potom postepeno dodajte, kašiku po kašiku, odmereni šećer. Nastavite sa mućenjem još 10 min, tako da se sav šećer rastopi, pa dodajte sok od limuna i mutite još 5 min. Tako pripremljena belanca kuvajte na pari oko 45 min uz povremeno mešanje (na svakih 3-4 min dobro promešajte). Prespite ukuvanu smesu u činiju i ostavite da se prohladi, dodajte mlevene orahe i dobro sjedinite sa smesom od belanaca. Oblikujte orasnice kao kiflice, površinu malo pritisnite rukom, uvaljajte kiflice u sitno seckane orahe, poređajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite, odn. sušite prema datom uputstvu.
Pozicija rešetke: srednja
peći: otprilike 20 minuta
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 150 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 130 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Sada promenite temperaturu pečenja, eventualno 5 minuta malo otvorite rernu (zaglavite varjačom vrata) i nastavite sa sušenjem orasnica.
Pozicija rešetke: srednja
peći: otprilike 60 minuta
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 100 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 80 °C
Pazite da ne pregore. Treba da dobiju svetlo smeđu boju. Orasnice odmah po završenom pečenju skinite sa tepsije i stavite na rešetku da se hlade. Po želji pre služenja možete da ih pospete sa malo šećera u prahu.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači