Sjediniti suvi kvasac i toplu vodu, a zatim dodati šećer i brašno. Ostaviti par minuta da nadođe.
U 650 g brašna dodati nadošli kvasac, 200 ml mleka, jaje, so i ulje. Testo dobro umesiti (po potrebi dodati još brašna). Prekriti krpom i ostaviti na da odstoji 1h na toplom mestu.
Pomešati 75 g gustina, 75 g brašna i 75 ml vode. Umesiti u tvrdo testo. Napraviti ukrase. Oblikovati valjke pa iseći deo testa da se formira peteljka. Makazama napraviti zrna na klasu. Ostaviti ih sa strane na malo pobrašnjenoj površini.
Naraslo testo za česnicu podeliti na tri jednaka dela. Od jednog dela napraviti spljoštenu loptu i staviti je na sredinu pobrašnjene šerpe prečnika 26 cm.
Preostala dva dela testa istanjiti da se dobije testo dužine 60-70 cm. Premazati ih mašću i saviti kao rolat. Saviti ih i u pletenicu i staviti novčić. Pletenicu staviti u šerpu, oko spljoštene lopte.
Premazati česnicu uljem i ostaviti da odstoji 1h.
Staviti ukrase na česnicu, peći 20 minuta na 200 stepeni, a zatim još 20 minuta na 180 stepeni.
Ispečenu česnicu premazati uljem i izvaditi iz šerpe da se ohladi.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva