U dublju šerpu sipajte mleko i pustite da skoro provri. U odvojenoj posudi pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer, aromu vanile i gustin. Dobro izmešajte žicom da dobijete retku smesu. Kada se mleko zagrejalo, ulijte žumanca i kuvajte uz mešanje dok se fil potpuno ne zgusne. Sklonite sa vatre pa dodajte belu čokoladu i dobro izmešajte žicom da se fil i čokolada sjedine. Preručite u pliću posudu, porkijte prozirnom folijom površinu fila i ostavite da se ohladi. Kada se fil ohladio na sobnu temperaturu, umutite ga sa puterom pa mu dodajte kandiranu koru pomorandže. Fil je spreman za filovanje torte.
Za fil od malina, sve sastojke stavite u šerpu i kuvajte 7-8 minuta, sve vreme mešajući. Jako je važno da sve vreme mešate, kako maline ne bi zagorele. Kada maline dobiju lepu, vedru, malinastu boju i kada postanu guste, fil je gotov. Preručite ih u čistu posudu, površinu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Rernu zagrejte na 180 stepeni a pleh od rerne pokrijte papirom za pečenje. Belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim, dodajte mak i nežno izmešajte špatulom. Izručite smesu na pleh i poravnajte špatulom. Pecite 17-18 minuta u zagrejanoj rerni. Ohlađenu koru okrenite, uklonite papir za pečenje i obručom isecite kore (objašnjeno je u prvom delu teksta, a možete pogledati i video na Instagramu). Ukoliko vam je ovo komplikovano, možete peći i svaku koricu posebno, samo podelite smesu na 5 jednakih delova.
FILOVANJE TORTE - Na tacnu za tortu stavite malo fila, kako bi se torta zalepila za podlogu i na taj način fiksirala. Na sredinu stavite obruč i acetatnu foliju za filovanje. Počnite filovanje: kora - četvrtina fila od maline - četvrtina fila od žumanaca…. Tortu završavate korom. Stavite tortu u frižider, najbolje preko noći, da se dobro stegne.
Za dekorisanje torte možete koristiti šta god da je vama lepo i lako za pripremu. Ja sam ovog puta koristila ganaš napravljen od mlečne čokolade. Čokoladu izlomite pa je prelijte vrućom slatkom pavlakom. Ostavite da stoji 5-6 minuta a zatim žicom izmešajte da dobijete glatku i sjajnu čokoladnu smesu. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi toliko da postane gusta da ne curi sa kašike već da ima konzistenziju omekšalog putera, na primer. Ovo je jako važno jer se ganaš neće lepo umutiti ako bude previše ohlađen i čvrst, zato ga nemojte hladiti u frižideru i nikako ga nemojte spremati unapred. Kada se ganaš ohladio i očvrsnuo, umutite ga mikserom i njime pokrijte tortu.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte