Za testo operite začinsko bilje, dobro osušite i sitno iseckajte. Sitno narendajte parmezan. Puter, parmezan, začine, so, biber, žumance, brašno i prašak za pecivo umesite u glatko testo uz pomoć miksera sa nastavkom za testo. Uvijte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru oko 1 sat.
U međuvremenu oljuštite šargarepu. Uz pomoć ljuštilice za krompir izrežite šargarepu na trake. Operite začinsko bilje, dobro osušite I sitno iseckajte. Iseckajte salamu na štapiće. Zagrejte pročišćeni puter na tiganju na najjačoj temperaturi. Stavite šargarepu i pržite oko 3 minuta. Isključite ringlu, dodajte začine, mileram, mleko, salamu i jaja i mešajte drvenom varjačom. Začinite fil solju, biberom i muskatnim oraščićem.
Prethodno zagrejte rernu (gornji/donji grejač: 180°C). Premesite testo još jednom i podelite na dva dela. Za gornju koru ostavite oko 260 g. Drugi deo testa je za osnovu tarta.
Za podlogu razvaljajte testo na površini posutoj brašnom u krug debljine oko 3 mm. Testo stavite u kalup za tart (Ø 26 cm) i lagano utisnite ivice. Uklonite višak ivica i dodajte testu za gornju koru. U kalup, preko tarta stavite papir za pečenje, preko papira pospite kuglice za “slepo pečenje”, kako testo ne bi naraslo i kako bi zadržalo oblik. Ukoliko nemate ove kuglice, umesto njih možete koristiti pirinač ili pasulj, koji se može više puta upotrebiti za istu svrhu, ali se više ne može skuvati jer ge visoka temperatura isušuje. Pecite na srednjoj rešetki rerne oko 10 minuta. Uklonite papir za pečenje i kuglice (pirinač ili pasulj) i pecite još oko 8 minuta.
U međuvremenu, za gornju koru, operite začinsko bilje, dobro osušite i odvojite listove od stabljike. Iseckajte peršun na valjke dužine oko 1 cm. Ostatak testa razvaljajte po površini posutoj brašnom i uz pomoć modle za testo izrežite šestougaoni oblik. Premažite šestougao belancetom i pospite lističima ili stabljikama začinskog bilja. Zatim i listiće prekrijte belancetom.
Dodajte fil na tart i ravnomerno rasporedite. Utisnite šestougao preko fila i lagano utisnite. Uklonite višak testa sa ivica.
Pecite tart od šargarepe na srednjoj rešetki u prethodno ugrejanoj rerni oko 25 minuta dok ne postane zlatkaste boje. Izvadite tart iz rerne, ostavite na rešetki da se ohladi, a zatim pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite toplo.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva