U posudu sipati 400 g brašna, kesicu suvog pekarskog kvasca, kesicu vanilin šećera, 2 žumanca, 1 celo jaje, 20 g šećera i 130 ml toplog mleka. Sve polako mešati da se dobije kompaktno testo. Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti 30 minuta na toplom, da se odmori i počne da raste.
Pomešati 400 ml mleko i 200 g šećera, staviti na tihu vatru da prokuva. Kada prokuva dodati 400 g maka i mešati da se sve lepo sjedini. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Dasku posuti brašnom. Testo podeliti u dve jufke. Svaku jufku razvući oklagijom u pravugaonik i premazati polovinom fila od ohlađenog maka. Preko maka staviti polovinu višanja i lepo urolati u štrudlu, pa je prebaciti u podmazan pleh za pečenje. Ponoviti postupak sa drugom polovinom testa.
Štrudle premazati sa 2 umućena žumanca i izbušiti drvenim ražnjićem po dužini da izađe vazduh. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 35 minuta. Pećenu štrudllu izvaditi iz rerne, prekriti je vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi. Štrudlu iseći na željenu debljinu i posuti limun šećerom u prahu.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva