Pomešajte brašno sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i sve mutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmnajom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo pokriveno da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. Naraslo testo pospite blago brašnom, na radnoj površini još jednom kratko promesite, podelite na 10 porcija i oblikujte npr. perece, štanglice i zemičke.
Oblikujte komade testa u oko 55 cm dugačku sajlu, upletite u perecu i krajeve dobro pritisnite.
Komade testa oblikujte u 20 cm dugačke sajle, po želji spojite u đevrek, spojite krajeve. Štanglice zasecite tek nakon potapanja u kupku.
Formirajte oble ili okrugle zemičke i tek nakon potapanja u kupku unakrsno zasecite.
Prokuvajte vodu dubokoj šerpi, skinite šerpu sa vatre i pažljivo i polako dodajte sodu bikarbonu, jer kupka jako peni. Sve komade testa najbolje da potapate rupičastom kašikom, dobro ocedite i položite na papirom za pečenje obložene tepsije. Sada testo zasecite po želji, pospite solju, rendanim kačkavaljem, kimom ili makom, potom pecite.
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja ih stavite na rešetku da se hlade.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva