Rernu zagrejte na 180 stepeni. Tri okrugla kalupa za pečenje prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Kakao prah stavite u činiju pa prelijte sa 240 ml vrele vode i dobro izmešajte. Ostavite sa strane. U odvojenoj posudi žicom ili mikserom pomešajte jaja, ulje i mleko. Zatim, dodajte šećer, aromu vanile i vanilin šećer pa sjedinite. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa dobro sjedinite. Na kraju, ulijte vrući kakao, brzo izmešajte i podelite u tri pripremljena kalupa za pečenje. Trebao bi da tri kalupa ovog prečnika stanu na rešetku od rerne zajedno. Pecite ih 20 minuta, izvadite i ostavite da se kore ohlade.
Šećer stavite u dublju šerpu i uključite ringlu na nižu jačinu. Ostavite šećer da se otopi do smeđe boje. Nemojte ga mešati, nemojte pojačavati temperaturu i budite strpljivi. Jednom kada šećer počne da se topi, brzo će doći do tamne boje karamela. Tada sklonite šećer sa vatre sa ringle i pažljivo ulijte blago zagrejanu slatku pavlaku. Najprirodnija reakcija jeste da šećer počne da peni, pa se nemojte uplašiti već samo nastavite da mešate žicom. Zatim, dodajte puter i nastavite sa mešanjem dok se ne rastopi. Ukoliko imate komadiće šećera koji su se zgrudvali, možete vratiti karamel na ringlu, na srednju jačinu i uz mešanje probati da razbijete grudve koliko je moguće. Preporučujemo da se ne zamarate ovim, već da karamel odmah procedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se karamel ohladio na sobnoj temperaturi, izmutite ga štapnim mikserom da dobijete potpuno svilenkastu teksturu. Ukoliko želite da karamel bude čvrst, u ovom trenutku mu možete dodati još onih 40 g putera. Kada dodate puter, izmutite ga štapnim mikserom da se sjedini. Ostavite ga sa strane i s vremena na vreme promašejte dok pripremate kikiriki puter krem.
Omekšali puter i kikiriki puter mutite mikserom 5-6 minuta dok se u potpunosti ne sjedine i ne promene boju. Zatim dodajte aromu vanile pa sjedinite kratkim miksanje. Zatim, sve vreme muteći dodajte malo po malo šećera u prahu dok ne utrošite sve. Zatim, dodajte slatku pavlaku i mutite da se dobro sjedini. Kikiriki puter krem je spreman. On vam je potreban za filovanje torte kao i za oblaganje torte spolja, tako da ćete ga podeliti na sledeći način: na 3 mesta stavićete po otprilike 300 grama, a na jednom mestu ćete ostaviti otprilike 100 grama.
100 grama puter krema će vam trebati da popunite ivice prilikom filovanja kako karamel ne bi cureo. Tako da ćete tih 100 g puter krema staviti u poslastičarsku vrećicu. Dva puta po 300 grama će vam trebati za filovanje torte, a preostalih 300 g će vam biti potrebno da tortu u potpunosti obložite spolja nakon hlađenja od nekoliko sati pa taj deo puter krema stavite u frižider.
Dakle šema je ovakva:
100 g - popunjavanje ivica, ide u dresir vrećicu
300 g - filovanje
300 g - filovanje
300 g - završno filovanje torte
Ohlađenu koru stavite na ravnu tacnu. Da bi vam torta bila savršeno ravna i savršeno nafilovana, najbolje je da koristiti podesivi obruč za torte i acetatnu foliju. I jedno i drugo možete kupiti u prodavnicama specijalizovanim za prodaju opreme za pravljenje torti. Kada ste nacentrirali koru na sredinu tacne, okolo stavite acetatnu foliju i podesivi prsten. Preko kore rasporedite prvih 300 grama fila. Onim filom koji ste stavili u vrećicu, dodatno nafilujte ivice kako biste podigli "zid" koji karamelu neće dati da curi. Preko rasporedite nekoliko kašika pripremljenog karamela i bogato pospite seckanim kikirikijem. Pokrijte sledećom korom, pa ponovite filovanje na isti način. Zatvorite tortu trećom korom s tim što ćete je okrenuti naopako kako bi ravni deo kore koji je bio na kalupu sada bio gore i na taj način osigurao da nam površina torte bude savršeno ravna. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Slatku pavlaku zagrejte skoro do ključanja, a zatim prelijte preko seckane čokolade. Sačekajte neki minut pa dobro izmešajte žicom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ohlađeni ganaš, koji treba da je i dalje u tečnom stanju, sipajte u dresir vrećicu pa secnite vrh tek toliko da može po malo da curi.
Preostalih 300 g puter krema koji ste stavili u frižider sada izvadite iz frižidera i nakon 20-ak minuta stajanja na sobnoj temperaturi, dobro razmutite mikserom. Kada se torta ohladila i stegla, sada možete ukloniti podesivi prsten i acetatnu foliju, pa špatulom poravnati gde je potrebno. Puter kremom obložite ivice i površinu torte pa poravnajte sa svih strana da bude lepo.
Karamel sos vam je ostao od filovanja torte i njega ćete sada staviti u dresir kesicu sa zvezdastim nastavkom. Ukrasite ivice torte na vrhu i pri dnu, po vašoj želji. Zatim, pospite seckanim kikirikijem i dekor mrvicama. Vratite tortu u frižider. Kada se torta dodatno ohladila vreme, ukrasite je ganašom od čokolade. Najbolje da ganaš nanosite po ivicama vrha torte, kako biste postigli efekat čokolade koja curi.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte