Mleveni mak pomešati sa šećerom, rum šećerom i polako uz mešanje nalivati vrelim mlekom. Dodati margarin i nastaviti sa mešanjem i dodavanjem mleka, sve dok gustina ne bude kao veoma mekano tečno testo. Ostaviti sa strane da se hladi.
U posudu za mešanje dodati sir, mileram, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo i sve dobro promešati mikserom. Nakon toga uz stalno mešanje dodavati jaja i nastaviti mešanje dok se sve ne sjedini. Dodati orahe i nastaviti mešanje dok se ne dobije homogena masa.
Pleh sa kopčom obložiti papirom za pečenje. Preko toga u nakrst staviti dve kore kao oblogu.
Uzeti jednu koru, natopiti je filom od sira zgužvati i staviti u pleh. Sledeću koru takođe natopiti filom, ali je nakon toga uvaljati u fil od maka i staviti u pleh. Postupak ponavljati dok se ne potroši fil. Gibanicu ređati tako da bude prošarana sa korama umočenim u mak. Na nekoliko mesta dodati i malo džema od šljiva.
Jednu koru staviti preko svega i preklopiti korama koje su ostale da vire van pleha kada smo ga na početku oblagali. Premazati sa žumancetom umućenim sa malo vode.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se prvo malo ohladi u plehu, a zatim je izvaditi iz pleha.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva