Izmerite u činiji 500 g brašna. Pomešajte u posudici mleko i vodu i zagrejte da bude mlako, pa ubacite suvi kvasac i jednu kašiku šećera od ukupne količine, pa ostavite 10-ak minuta da se kvasac malo aktivira.
U vanglu ubacite ostatak šećera, so, razbijte jaje, dodajte aromu vanile i koricu limuna pa varjačom promešajte. Dodajte i nadošli kvasac, brašno i otopljeni maslac pa najpre sve izmešajte varjačom, a potom mikserom sa mutilicama za testo dobro izradite testo dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Dobićete fino mekano i malkice lepljivo testo koje je potrebno da podelite na dva jednaka dela. U prvi deo dodajte kakao i 2 kašike ulja, pa rukom dobro umesite dok se testo potpuno ne ujednači. Formirajte ga u kuglu i vratite u posudu.
U drugi deo testa dodajte 20 g brašna i 1-2 kašike ulja, toliko koliko je potrebno da se dobije fino mekano i glatko testo koje se ne lepi. Takođe ga formirajte u kuglu i stavite u drugu posudu. Obe kugle testa pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmaraju i narastu, barem 40 minuta.
Pripremite omekšali maslac koji ste držali na sobnoj temperaturi ili ga malkice omekšali u mikrotalasnoj.
Istresite na blago pobrašnjenu radnu površinu svetlu kuglu testa, dobro je premesite i podelite na dva dela pa od svakog formirajte kuglu. Isto uradite i sa tamnim testom, tako da na kraju dobijete 2 kugle svetlog testa i 2 kugle tamnog testa.
Oklagijom razvijte prvu kuglu tamnog testa na krug prečnika oko 20 cm i premažite je maslacem uz pomoć silikonske četkice. Stavite sa strane, pa razvucite prvu kuglu svetlog testa koju stavite na premazano tamno testo, i opet ga premažite omekšalim maslacem. Ponovite postupak i sa ostalim kuglama tako da poslednje na vrh dođe svetlo testo koje se ne maže.
Ovako naslagano testo neka odmori 20-ak minuta, a potom ga oklagijom rastanjite na veliki krug prečnika oko 40-45 cm. Podelite ga sekačem prvo na 4 dela pa svaki na još 5 delova, tako da dobijete 20 dugačkih trouglova. Na širi kraj svakog stavite po jednu kockicu mlečne čokolade (može i dve) i pažljivo zamotajte testo u kiflicu.
Kiflice slažite u veliki pleh od rerne obložen pek papirom, tako da ostavite dovoljno mesta između svake. Premažite ih ostatkom maslaca koji ste otopili. Neka kiflice odstoje u plehu dok se greje rerna, a potom ih stavite da se peku u zagrejanu rernu na 190 stepeni, oko 20-25 minuta, dok svetli delovi testa lepo ne porumene. U međuvremenu pripremite šećernu glazuru.
Stavite u šerpicu vodu i šećer pa prokuvajte na srednjoj vatri oko 7-8 minuta dok se količina vode ne redukuje i dok se ne postigne sirupasta konzistencija.
Pečene kiflice premažite još vruće sa ovim sirupom i ostavite ih da se prohlade na sobnu temperaturu da se glazura na njima prosuši.
Slični recepti
Pripremanje kolača i peciva
Pripremanje kolača i peciva