Ukoliko koristite bela jaja, skuvajte ih i osušite. Ukoliko koristite tamnija jaja koja želite da izbelite u šerpu stavite jaja, nekoliko kašika sirćeta i vodu pa kuvajte kako biste kuvali i inače. Zatim, pod mlazom vode operite jaja nakon kuvanja i uz pomoć sunđera skinite tamnu boju. Osušite jaja.
U posudu sipajte 700 ml provrele vode, dodajte 5 kašika sirćeta i dobro promešajte. Podelite vodu sa sirćetom u 4 čaše. U dve čaše sipajte po malo crvene boje a u dve čaše sipajte po malo plave boje. Ako želite intezivnije nijanse, podelite ceo sadržaj kesice u dve čaše. Prvo jedno jaje umočite, na primer, u crvenu boju na kratko. Izvadite na ubrus da se osuši. Isto uradite i sa plavom bojom. Sada u po jednu čašu sa bojom stavite po jednu kašiku ulja.
Jaje koje je roze boje sada stavljate u čašu sa plavom bojom i uljem. Jaje koje je plave boje sada stavljate u čašu sa crvenom bojom i uljem. Držite kratko, blago okrenite uz pomoć kašike pa izvadite na ubrus i ostavite da se osuši. Zatim, krpicom ili ubrusom upijte višak masnoće.
Ako želite da dobijete ombre efekat najbolje je da koristite bela jaja. U čašu sipajte vrelu vodu koju ste pomešali sa sirćetom i dodajte malo boje po izboru. Izmešajte pa jaje umočite do manje od pola. Držite kratko pa izvadite na ubrus da se osuši. Zatim, sledeći put umočite malo dublje. Opet kratko držite pa izvadite na ubrus. Ponovite još 1-2, zavisno od toga koliko nijansi želite da dobijete. Dozirajte boje po vašem ukusu i uživajte u bojenju.
Slični recepti
Kuvana jela
Kuvana jela
Kuvana jela