Sitno iseckajte kajsije, pomešajte ih sa rumom i ostavite da odstoje nekoliko sati (najbolje preko noæi). Puding pripremite prema uputstvu sa kesice, ali sa 375 ml mleka i ostavite da se prohladi. Dodajte Burbon vanila aromatizovani šeæer, pavlaku i natopljene seckane kajsije i povremeno promešajte.
Zagrejte mleko u maloj posudi. Prosejte brašno u činiju i dobro ga pomešajte sa suvim kvascem. Dodajte ostale sastojke i toplo mleko i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, a potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo pokriveno da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća.
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke i sve kratko umesite mikserom (nastavci za mućenje) prvo najnižom, a potom najvećom brzinom u ujednačeno testo. Na kraju testo ručno oblikujte u loptu. U međuvremenu zagrejte rernu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom. Nadošlo kvasno testo blago pospite brašnom, izvadite iz činije, na radnoj površini dobro sjedinite sa mešenim testom. Razvijte testo u pravougaonik (50 x 30 cm) i premažite filom (ostavite slobodan rub od 1 cm). Uvijajte testo počevši od duže strane, isecite rolat na parčiće debljine oko 3 cm i poređajte ih sa sečenom stranom na gore tesno jedne uz druge u kalup sa štipaljkom. Ostavite kolač još jednom da odstoji i nadođe na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. Nakon toga stavite u rernu na rešetku da se peče.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Radi aprikotiranja provucite marmeladu kroz sito i zajedno sa vodom kratko prokuvajte. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa, premažite ga pomoću četkice vrućom marmeladom dok je kolač još vruć i pospite pistaćima. Ostavite kolač da se ohladi na rešetki za kolače.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva