Sve sastojke ubaciti u mikser i kratko povezati, ohladiti testo, oklagijom istanjiti i peći u kalupu za tart. Staviti parče papira za pečenje i posuti leblebijama. Peći na 180 C 20 minuta. Ohladiti.
Umutiti jaja, šećer, cimet šećer, dodati puter i suve sastojke i ručno umešati, zatim sok narandže.
Jabuke oljuštiti i iseći na pola. Odstraniti koštice i iseći na tanke listiće po dužini. Marcipan razvući na malo brašna, pa ga prebaciti preko toplog testa za tart. Opkrojiti višak. Premazati džem od borovnice, potom sipati pripremljen fil od maka i rasporediti sečene jabuke u lepezu. Ovako pripremljen tart se peče još 15-ak minuta na 160 C .
Skuvati 2/3 mleka sa šećerom i začinima. Umešati 1/3 hladnog mleka, žumanca i gustin, pa spojiti sa vrelim mlekom i začinima. Potom sve vratiti na vatru i kuvati na tihoj temperaturi dok ne postane viskozno i dok ne pada sa žice u tankoj niti. Skloniti sa vatre i umešati puter, sok od limuna i liker od pomorandže. Dodati sredinu mahune vanile i umešati ohladiti. Umutiti slatku pavlaku. Ohlađeni krem takođe razmutiti mikserom i umešati sa slatkom pavlakom.
Skuvati marmeladu od kajsije sa sokom od limuna. Ovako pripremljenom glazurom premazati gotov tart. Seći komade tarta, servirati i ukrasiti gotovim kremom od vanile, karamelizovanim lešnicima i džemom od borovnica.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači