Nacrtajte šablon rode i isecite ga. Za mućeno testo dobro ocedite višnje, pritom sačuvajte sok. Zagrejte rernu.
Mešeno testo: Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke i mutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, tako da dobijete ujednačeno testo. 1/3 testa razvijte na papiru za pečenje na debljinu od oko 4 cm i prevucite na tepsiju. Isecite rodu prema šablonu, odstranite višak testa, a preostalo testo ponovo izvaljajte oklagijom na blago pobrašnjenoj radnoj površini i isecite npr. slova za bebino ime. Položite slova na tepsiju pored rode. Stavite da se peče na sredini rerne.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Temperaturu i vreme pečenja prilagodite Vašoj rerni. Prevucite pečenu rodu i slova na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.Ohlađenu tepsiju podmažite i obložite papirom za pečenje. Razvijte ostatak testa na tepsiji i obložite ramom za kolače.
U činiji penasto umutite maslac ili margarin. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, tako da dobijete vezanu smesu. Na svakih 1/2 minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i Gustinom i dodajte u smesu iz dva puta, muteći srednjom brzinom. Na kraju dodajte oceđene višnje ili borovnice. Mućeno testo ravnomerno nanesite preko mešenog testa. Stavite da se peče na srednjoj visini rerne.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Temperaturu i vreme pečenja prilagodite Vašoj rerni. Stavite koru sa tepsijom na rešetku za kolače da se ohladi. Odvojite ram za kolače i očistite ga. Pažljivo odvojite koru od papira sa kojim se pekla i premestite je na poslužavnik ili tacnu. Sada stavite ram za kolače, pritom vodite računa da dobro prijanja za kolač.
Očistite voće, odn. voće iz konzerve ocedite, a smrznuto odledite i ocedite. Dekorativno rasporedite voće preko kore.
Pripremite preliv prema uputstvu sa ambalaže sa šećerom , voćnim sokom i vodom. Ravnomerno rasporedite preko voća i ostavite tortu da odstoji u frižideru oko 1 sat.U međuvremenu grubo usitnite čokoladu, stavite je u kesicu za zamrzivač, dobro zatvorite i otopite u vreloj vodi na tihoj vatri. Odsecite mali ćošak kesice i iscrtajte konture rode čokoladom. Ostavite da se stegne. Šećer u prahu prosejte u činiju, pomoću vode izmešajte, tako da dobijete gustu glazuru. 1/4 glazure obojite u žuto, 1/4 crveno ili plavo. Svaku boju zasebno sipajte u kesicu za zamrzivač, dobro je zatvorite i odsecite mali ćošak. Sada dekorativno ukrasite rodu i slova. Kratko pre serviranja ili pakovanja kao poklon, položite rodu i slova na tortu.
Slični recepti
Torte
Torte