Sve sastojke za predzames pomešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da isfermentišu. Za zames sve sastojke ubaciti u posudu, dodati predzames i ručno umesiti glatko testo koje se odvaja od ivica posude. Prekriti folijom i ostaviti da se diže 1h na sobnoj temperaturi, zatim premesiti i staviti u frižider na nekoliko sati.
Za ploču od putera izvaljati puter u kocku između 2 lista papira za pečenje ili u kesi za zamrzavanje, staviti u frižider da se stegne. Maksimalna debljina 5 mm.
Kada je sve spremno izvaditi iz frižidera, u isto vreme ploču i testo, razvaljati testo i postaviti ploču u centar ukoso, zatvoriti testom kao pismo. Izvaljati u pravugaonik i preklopiti jednom na pola. Izvaljati opet u pravugaonik i preklopiti na 3 dela.
Staviti u frižider na najmanje 30 minuta do najviše nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Još jednom staviti u frižider na 30 minuta do nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Testo ponovo staviti u frižider da odmori pre oblikovanja. Izvaljati i seći kroasane u obliku po želji i puniti ih po želji.
Kroasane za nugat punjenje oblikovati klasično (oni se pune nakon pečenja) tj. seći trouglove testa i urolati. Za Dansko pecivo iseći kocke (sa kremom od vanile) zaseći po dužini (od ivice 1 cm), ali da sa dve strane na uglovima ostane spojeno testo, zatim preklopiti kao vetrenjače. Poređati na pleh sa papirom za pečenje i ostaviti da naraste. Ostaviti kroasane i dansko pecivo da se dižu na sobnoj temperaturi ili u pećnici na 30 C dok se ne naduvaju i postanu drhtavi na dodir. Kada dansko pecivo naraste u udubljenje sipati kašiku pripremljene poslastičarske kreme, malo šumskog voća i posuti sa listićima badema. Ivice premazati umućenim jajima, potom peći na 190 stepeni 20-ak minuta.
Premazati sa razmućenim jajima i žumancetom dva puta pre pečenja, kako bi bili hrskaviji.
Kroasane peći na 210 C prvih 10 minuta, zatim smanjiti na 180 C i peći još 10 -15 minuta dok nisu pečeni. Proveriti na dnu kroasana da li je zlatne boje, jer mora biti hrskavo pečen sa donje strane.
Odvojiti malo hladnog mleka od navedene količine, razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mleka kuvati sa šećerom, koricama citrusa i vanilom, preliti u tankom mlazu na smesu od žumanaca, vratiti nazad u posudu za kuvanje i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne, a potom kuvati još malo dok ne postane sjajna, viskozna i dok se ne sliva sa žice u mlazu. U vruću kremu odmah umešati pripremljen želatin i puter da se rastope.
Kada se krem ohladi, razraditi je mikserom da postane kremast.
Neposredno pre upotrebe kratko prokuvati i odmah premazati kroasane da bi dobili sjaj.
Zagrejati slatku pavlaku i preliti preko čokolade, ostaviti nekoliko minuta i promešati u sjajan ganaš. Pečene lešnike samleti u blenderu do konzistencije putera i umešati u ganaš. Ohladiti.
Kada su kroasani pečeni, napuniti kremu u dresir džak i napuniti još tople kroasane.
Kroasane i dansko pecivo premazati glazurom od kajsije odmah nakon pečenja. Deo kroasana napuniti nugat filom uz pomoć dresir kese, ukrasiti čokoladnim kremom i kuglicama od čokolade.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva