Pomešajte raž i pšenično brašno u činiji za mućenje i dodajte suvi kvasac, dobro promešajte. Dodajte preostale sastojke osim semenki bundeve i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) i mutite prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Pred kraj mešenja dodajte semenke bundeve. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu zagrejte rernu, ukoliko pečete sa gornjim i donjim grejačima. Obložite tepsiju papirom za pečenje. Testo blago pospite brašnom, izvadite ga iz činije i na radnoj površini kratko promesite. Od testa oblikujte jedan do dva duguljasta hleba, položite ih na tepsiju i još jednom ostavite pokrivene da odstoje na toplom mestu dok se vidno ne uvećaju. Površinu hleba premažite vodom i pospite brašnom. Gornji i donji grejači - prethodno zagrejati rernu. Topao vazduh - prethodno NE zagrejati rernu. Gas - prethodno NE zagrejati rernu.
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C
Molimo Vas da vreme pečenja prilagodite Vašoj rerni.Stavite hleb na rešetku da se hladi (da se donja korica ne bi potparila).
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva