Kremasto umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, muteći mikseom oko 7 min. Belanca umutite u čvrst šne i sjedinite sa smesom od žumanaca. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte preko smese i dobro sjedinite. Sipajte testo u kalup sa štipaljkom, čije ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite da se peče u donjoj trećini prethodno zagrejane rerne.
Pozicija rešetke: donja trećina
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 160 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 140 °C
Imajte u vidu uputstvo za Vašu rernu. Ohlađeni biskvit presecite jednom vodoravno i donju biskvitnu koru obložite očišćenim obručem kalupa.
Za fil prokuvajte vino, šećer, sokove i kore limuna i pomorandže. Skinite sa šporeta, ostavite da se malo prohladi i dodajte rum. Pomešajte sa komadićima biskvita ili piškota i čokoladom. Rasporedite punč fil preko donje biskvitne kore. Preklopite drugom biskvitnom korom i pritisnite. Odozgo stavite dno kalupa i otežajte. Ostavite da odstoji u frižideru oko 2 sata. Premažite tortu marmeladom.
Za glazuru pomešajte šećer u prahu sa vinom, tako da dobijete gusto-tečnu smesu, koja može da se razmazuje. Premažite time tortu odozgo i sa strane.
Ukoliko umesto torte želite da pripremite punč kocke, testo sipajte na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pecite na gore navedenoj temperaturi ali svega 10 minuta. Biskvitnu ploču prepolovite, premažite filom i preklopite drugom biskvitnom pločom. Isecite na kocke i tanko ih premažite marmeladom. Za glazuru pomešajte 600 g šećera u prahu sa 7-8 kašika crnog vina. Premažite time kocke i ukrasite ih trešnjama ili višnjama iz slatkog.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte