Najpre operite i ogulite jabuke, presecite ih na četvrtine pa svaku na još 3-4 dela tako da dobijete kriške debljine oko 1 cm.
Okrugli kalup prečnika 20 cm premažite sa malo maslaca, i dno i stranice, pa na dno kalupa stavite pek papir isečen na krug veličine kalupa. Ako koristite kalup sa odvojivim dnom, odozgo ga zapakujte u parče alu folije, kako bi osigurali da vam karamel neće procuriti tokom pečenja.
Sipajte šećer u šerpu sa debljim dnom i otopite ga na srednjoj vatri uz povremeno mešanje dok ne dobije bakarnu boju. Skinite sa vatre, dodajte maslac i mešajte na skroz smanjenoj vatri još 2-3 minuta, dok se sve ne sjedini u ujednačeni gladak karamel.
Odmah dodajte i so, promešajte i brzo izlijte karamel u kalup obložen pek papirom i razvucite ga kašikom da se svugde ravnomerno rasporedi.
Sada na karamel poslažite u krug kriške jabuka, tako da ne prelaze jedna preko druge. Možda vam neće biti potrebne sve kriške.
Sipajte u posudu smešu za Plazma Lava Muffine iz kesice. Dodajte mleko i otopljen maslac, pa mikserom sve kratko umutite oko minut, da se dobije ujednačena masa. Dodajte i aromu ruma i cimet i još jednom sve sjedinite.
Rasporedite smesu preko poslaganih jabuka u kalupu, lepo poravnajte i stavite kolač u zagrejanu rernu na 180 stepeni, da se peče oko 45 minuta. Ako nakon 30 min. primetite da kolač počinje da tamni, možete ga prekriti alu folijom i nastaviti sa pečenjem.
Proverite biskvit čačkalicom – ako izlazi suva iz sredine kolača, gotovo je.
Kolač prohladite u kalupu 10-15 minuta (ne duže od toga) i još toplog ga preokrenite na tanjir i skinite pek papir koji je bio na dnu. Ako čekate da se kolač sasvim ohladi u kalupu, karamel bi se mogao stegnuti i zalepiti što bi otežalo prevrtanje kolača iz kalupa.
Kolač poslužite još mlak, a po želji se može servirati uz slatku pavlaku ili kuglicu sladoleda od vanile.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači