Stavite u posudu brašno, mlevene orahe, šećer, vanilin šećer, so, soda bikarbonu, kakao i cimet pa žicom sve dobro promešajte. Dodajte kiselu vodu i ulje pa dobro sjedinite. Na kraju dodajte crnu čokoladu otopljenu u mikrotalasnoj ili na pari, kao i kašiku džema od kajsija, i još jednom žicom sve dobro promešajte u glatku smesu.
Uzmite kalup prečnika 20 cm, obložite mu dno pek papirom i sipajte smesu za biskvit. Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 50-55 minuta. Po potrebi pokrijte gornju površinu biskvita alu folijom da ne tamni. Proverite čačkalicom - ako izlazi suva iz sredine biskvita, gotovo je.
Biskvit ohladite u kalupu pa ga izvadite i pažljivo presecite horizontalno na dva dela. Gornju površinu po želji malo poravnajte kako bi torta bila lepša.
Na prvi biskvit namažite malo više od polovine džema. Poklopite drugim biskvitom i odozgo ga takođe premažite, kao i stranice torte u tankom sloju. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi oko pola sata da se džem prosuši i stegne. Potom stavite u frižider dok pripremate glazuru.
Stavite u šerpicu crnu čokoladu izlomljenu na kocke, margarin i ulje pa sve otopite na najmanjoj vatri. Prohladite par minuta.
Tortu prebacite na žicu za hlađenje a ispod stavite pek papir, kako bi višak glazure mogao da scuri, i sipajte polako glazuru najpre na sredinu torte a potom i na krajeve, poravnajte špatulom i pustite da glazura scuri i preko stranica.
Radite brzo u samo par pokreta jer se glazura brzo steže. Što više ravnate, glazura će biti sve neravnija.
Tortu stavite u frižider na najmanje 30 minuta da se glazura stegne. Po želji, pokupite višak čokolade koji je scurio i stavite u kesicu kojoj otsečete vrh, pa ispišite naziv torte na sredini.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte