U sud sipajte toplo mleko, dodajte kvasac iz kesice, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac proradi. Nakon toga dodajte ulje, jaje, sirće, so i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta.
Nadošlo testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo testa pokrijte i ostavite sa strane. Drugi deo testa podelite na 5 jednakih delova. Prvi deo testa razvucite u krug prečnika 17-18 cm i premažite puterom. Preko njega stavite drugi deo testa razvučen na isti način, ponovo premažite puterom, a onda ponovite i sa trećim delom testa, pa ga premažite umućenim jajetom. Četvrti deo testa razvucite da bude malo veći od prethodnih. Okruglim sekačem prečnika 5 cm izvadite dva kruga za oči. Testo prebacite preko premazanog trećeg testa i višak podvucite ispod.
Napravljenu glavu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom. Krugove koje ste izvadili na jednom kraju malo pritisnite i stavite ispod rupa za oči, a na mestu gde ćete kasnije formirati brkove. Petu lopticu ostavite na stranu.
Drugu polovinu testa takođe podelite na pet jednakih delova. Prvi deo razvucite u duguljastu formu oko 17-18 cm i premažite puterom. Preko njega stavite drugi razvučeni deo, premažite puterom, a onda ponovite sa trećim i četvrtim delom testa, s tim što poslednji deo ne premazujete. Oklagijom razvucite duguljastu formu, dužine oko 30 cm, a onda urolajte testo po široj stranu. Urolano testo isecite na pola, tako da dobijete dva jednaka dela, a onda blago rukama pritisnite. Oba dela premažite jajetom. Odvojene pete loptice razvucite u dve duguljaste forme, a onda na obe po sredini nožem isecite otvore za uši. Izvadite isečeno testo, a ostatak prebacite preko ušiju, višak testa isecite, a ostatak podvucite ispod ušiju. Uši namestite uz glavu.
Od viška testa koji je ostao od ušiju, napravite nos i zube. Za oči stavite seme crnog susama ili nemlevenog maka, a na deo gde idu brkovi stavite lan. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 °C, pogaču pokrijte aluminijumskom folijom i pecite još 20 minuta. Nakon toga sklonite foliju i pecite još par minuta, do željene boje.
Špagete prepolovite i zabodite na mestu predviđenom za brkove.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva