Za pripremu testa, odvojite žumance od belanceta. Zagrejte mleko u šerpici dok ne bude mlako. Umesite kvasac, brašno, mleko, šećer, žumance, puter i so tako da dobijete elastično testo sa glatkom površinom koja se više ne lepi. Postavite testo u čistu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena na temperaturi od oko 30-35°C dok se količina testa ne udvostruči.
Premesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na pet jednakih delova. Urolajte ih u pet kikica dužine od oko 40 cm. Spojite sve krajeve na jednom kraju i postavite kikice tako da dve kikice budu sa leve strane, a tri sa desne strane.
Sada uzmite krajnju desnu kikicu i postavite je između dve leve kikice. Potom uzmite krajnju levu kikicu i postavite je između dve kikice koje se nalaze desno od nje.
Sada uzmite drugu kikicu sa leve strane i postavite je preko sledeće kikice na desnoj strani.
Kikice bi sada trebale da stoje kako su stajale na početku, sa tri kikice sa desne strane i dve kikice sa leve strane.
Potom ponovite proces. Ponovite proces pletenja (oko 4 ili 5 puta) dok krajevi kikica ne budu na istom nivou, pa ih spojite pritiskom.
Napomena: Pletenica će delovati pomalo ukošena ulevo - to se automatski dešava.
Postavite pletenicu na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite je da nadođe oko 30 minuta. Potom je premažite belancetom, pospite komadićima čokolade ako to želite, pa pecite oko 25-30 minuta (gornji i donji grejač: 180°C, sa uključenim ventilatorom: 155°C).
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva