Za pripremu testa, odvojite žumance od belanceta. Zagrejte mleko u šerpici dok ne bude mlako. Umesite kvasac, brašno, mleko, šećer, žumance, puter i so tako da dobijete elastično testo sa glatkom površinom koja se više ne lepi. Postavite testo u čistu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena na temperaturi od oko 30-35°C dok se količina testa ne udvostruči.
Premesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na devet jednakih delova. Urolajte ih u devet kikica dužine od oko 60 cm. Potom formirajte tri grupe sa po tri kikice koje ćete oblikovati u klasične pletenice sa tri kikice. Spojite krajeve na jednoj strani i naizmenično stavljajte spoljnu desnu kikicu preko srednje kikice. Potom uzmite spoljnu levu kikicu i postavite je preko srednje kikice. I tako dalje.
Kada sve pletenice budu gotove, upletite ih u jednu veliku klasičnu pletenicu. Spojite krajeve sve tri pletenice i pletite. Ponovite proces pletenja (oko 3 ili 4 puta) dok krajevi kikica ne budu na istom nivou, pa ih spojite pritiskom.
Napomena: Pletenica može da izgleda drugačije u zavisnosti od toga da li ste pleli kikice odole ili odgore.
Postavite pletenicu na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite je da nadođe oko 30 minuta. Premažite belancetom i pecite oko 25-30 minuta (gornji i donji grejač: 180°C, sa uključenim ventilatorom: 155°C).
Nakon što se pletenica ohladi, ukrasite je dekorativnim šećerom.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva