Za pripremu testa, odvojite žumance od belanceta. Zagrejte mleko u šerpici dok ne bude mlako. Umesite kvasac, brašno, mleko, šećer, žumance, puter i so tako da dobijete elastično testo sa glatkom površinom koja se više ne lepi. Postavite testo u čistu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena na temperaturi od oko 30-35°C dok se količina testa ne udvostruči.
Premesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na četiri jednaka dela. Urolajte ih u četiri kikice dužine od oko 50 cm. Složite četiri kikice u oblik dijamanta poprečno tako da u sredini ostane mali četvorougao. Kako biste to postigli, postavite dve kikice poprečno na radnu površinu. Ukrstite druge dve kikice po dužini preko poprečnih kikica. Uzmite donju poprečnu kikicu i podignite je preko desne uzdužne kikice, a gornju poprečnu kikicu preko leve uzdužne kikice. Rezultat će podsećati na dijamant. Počevši od sredine, dve kikice idu udesno, dve nadole, dve nalevo i dve nagore.
Pletenje potom počinje sa jednom od kikica koja je postavljena ispod druge kikice, na primer na gornjoj desnoj kikici. Uzmite ovu kikicu i postavite je preko susedne donje kikice u smeru kazaljke na satu. Ponovite ovaj proces sa svim parovima kikica. Kada se vratite tamo gde ste počeli, počnite proces ponovo u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Za to postavite donju desnu kikicu preko gornje desne kikice. Pređite na sledeću kikicu i postavite je preko susedne kikice, i tako dalje. Ponovite proces još jednom. Ponovite proces i treći put u suprotnom smeru. Jednostavno gurnite krajeve ispod čvorova i pritisnite. Tako se dobija čvor ravnomernog izgleda.
Postavite pleteni venac na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Potom ga premažite belancetom, pospite komadićima pistaća i badema ako to želite, pa pecite oko 25-30 minuta (gornji i donji grejač: 180°C, sa uključenim ventilatorom: 155°C).
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva