Oljuštite luk, isecite ga na osam komada i posolite. Operite i obrišite paradajz i tikvicu, s tikvice odsecite krajeve, prepolovite je po dužini, isecite na parčiće i posolite. Papriku prepolovite, odsecite peteljku, očistite od semenki i belih kožica. Operite je, obrišite, isecite na četiri komada pa potom na široke trake. Gaudu isecite na široke trake. Maslinovo ulje ugrejte u tiganjui. Tikvicu obrišite kuhinjskim ubrusima.
U maloj posudi ugrejte mleko i u njemu rastopite maslac ili margarin, oljuštite krompire, operite ih i narendajte grubo. Prosejte brašno u posudu i pažljivo ga promiješajte sa suvim kvascem. Dodajte ostale sastojke, toplu mešavinu od mleka i masnoće i narendane krompire, pa mesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo kratko najmanjom, a potom najvećom brzinom otprilike 5 minuta tako da dobijete glatko testo.
Zaredom propržite luk, papriku i tikvicu, izvadite. Pomešajte so, biber, 3 kašike aceta balzamica i 2 kašičice meda te time začinite povrće. Testo malo pobrašnite pa ga na radnoj ploči još jednom kratko izmesite. Odvojite 4 komada testa veličine mandarine. Ostatak testa izvaljajte i položite na namaštenu tepsiju s visokim obodom (40 x 30 cm) i povucite rubove testa prema gore. 4 odvojena komada testa izvaljajte na dužinu od cca. 40 cm, po 2 namotajte kao vrpcu i položite dijagonalno na veliki komad testa tako da nastanu 4 trougla. Ostavite testo da se diže dok se njegov volumen ne poveća vidno.
Pomešajte kiselu pavlaku s jajima, pestom, posolite i pobiberite, dodajte1 kašiku aceta balzamica i 2 kašičice meda. Preliv od pavlake rasporedite u trouglovima od testa, na 3 trougla stavite po 1 vrstu pripremljenog povrća, a na 1 trougao položite sir. Rasporedite paradajz po trouglu s paprikom. Stavite tepsiju u donju trećinu prethodno zagrejane rerne.Električnarerna: ca. 200oC (prethodno zagrejana)Rerna na vruć vazduh: ca. 180oC (prethodno zagrejana)Rerna na plin: stepen 3-4 (prethodno zagrejana)Vreme pečenja: cca. 30 minuta,
Eventualno pitu s povrćem prekrijte zadnjih 5 minuta. Pitu s povrćem poslužite dok je vruća.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva