Operite šargarepu, očistite, grubo narendajte i ostavite 100 g po strani za fil. Prosejte pšenično i ražano brašno u činiju i dobro ga pomešajte sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i sve umutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo kratko najmanjom, a potom 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite kalup i zagrejte rernu.
Semenke propržite u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće do zlatno-žute boje i sipajte na tanjir da se ohlade. Tikvice operite, ocedite, odsecite krajeve i iseckajte na sitne kockice. Koziji sir pomešajte sa pavlakom i gustinom. Nakon toga dodajte rendanu šargarepu, semenke i kockice tikvica, dobro začinite solju, biberom i karijem. Testo pospite brašnom, izvadite iz činije i na pobrašnjenoj radnoj površini još jednom promesite ručno, razvijte u pravougaonik (40 x 30 cm). Premažite filom, pritom ostavite prazan rub od oko 1 cm. Namotajte testo u rolat, polazeći od duže strane. Nožem isecite rolat na kriške debljine oko 3 cm i ravnomerno ih rasporedite po kalupu. Ostavite testo još jednom da odstoji dok se vidno ne uveća. Površinu premažite mlekom. Stavite kalup na rešetku u donjoj trećini rerne i pecite.
Pozicija rešetke: donja trećina
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Odvojite obruč kalupa i uklonite, a kolač poslužite dok je još topao.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva