U činiji dobro pomešajte brašno sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i sve umesite mikserom (spiralni nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 min., tako da dobijete glatko testo. Pokrijte testo i ostavite ga da odstoji na toplom mestu dok se vidno ne uveća. U međuvremenu činiju glatko obložite alu-folijom, popunite je lagano zgužvanim kuhinjskim papirom sve do ispod ruba i preklopite alu-foliju koja strči na unutra (kao dno). Istresite kupolu od folije i papira iz činije. Tako dobijeni kalup namastite spolja i položite sa ravnom stranom na dole na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Grubo iseckajte kikiriki. Zagrejte rernu. Gornji i donji grejači: oko 250º C Topao vazduh: oko 230º C.
Testo pomoću grebalice izvadite iz činije, na blago pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko promesite. Razvijte oklagijom na dovoljno veliku veličinu (Ø 40 cm) i tako položite preko alu-kalupa, da sa svih strana strči rub od oko 2 cm. Testo spolja premažite vodom, pospite kikirikijem, eventualno blago pritisnite. Izbodite testo više puta viljuškom i ostavite da odstoji još 10 minuta. Smanjite temperaturu pečenja. Stavite tepsiju na najniži nivo rerne (ne na dno!) i pecite.
Pozicija rešetke: donja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C
Odvojite hleb od alu-kupole i stavite da se peče još 5 min. u rerni bez kalupa. Činiju od hleba ostavite na rešetki da se poptpuno ohladi.
Operite salatu, ocedite i iseckajte na trake. Jaja isecite na kolutove. Ocedite ananas. Paradajz operite i prepolovite. Mladi luk (ili praziluk) iseckajte na kolutiće. Isecite gaudu na trake. Sve sastojke po navedenom redosledu rešajte u hlebnu činiju.
Pomešajte kiselu pavlaku sa seckanim začinskim biljem, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte malo šećera. Sipajte preko salate (ne mešajte!).
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva