Paradajz operite, ocedite, očistite, mesnati deo grubo iseckajte i odmerite 2,5 kg (alternativno: odmerite 900 ml kupovnog soka). Skinite listiće bosiljka sa stabljike, operite, osušite i iseckajte.Stavite paradajz sa lorberovim listovima i biberom u zrnu u lonac za kuvanje. Stavite da se kuva, mešajte neprestano dok ne provri, a potom kuvajte 20 minuta u poklopljenom loncu na tihoj vatri. Sipajte smesu od paradajza na krpu i uhvatite i sačuvajte sok. Ostavite ga da se ohladi. Odmerite 900 ml soka i sipajte u šerpu (alternativno: Sipajte kupovni sok od paradajza u šerpu), dodajte šećer pomešan sa Džemfixom i dobro promešajte. Kada provri kuvajte još 3 minuta. Po potrebi skinite penu, začinite žele začinima i sirćetom, dodajte bosiljak, sve dobro promešajte. Odmah napunite pripremljene tegle do vrha, zatvorite poklopcem na navoj. Napunjene tegle odmah okrenite naopako i u tom položaju ostavite oko 5 minuta.
Slični recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica